Ilai 
from Swiss Star
Nagy svájci havasi kutya

ilai.hu -> általános gondozási tudnivalók

 

Szőrzetápolási igénye:

A fajta szőrzete viszonylag könnyen gondozható. Heti egy átkefélés bőven elég. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat erős gumikefével érdemes eltávolítani. A karmait röviden kell tartani. A többi nagy testű kutyához hasonlóan a nagy svájci pásztorkutya esetében is jót tesz, ha a fejlődés végéig korlátozzák a mozgását. Nem szabad hagyni, hogy túlzottan kifárassza magát, ezért ebben az időszakban minimális mértékűre kell csökkenteni a lépcsőzés és a goromba játékok mennyiségét. Jó minőségű táplálékra van szüksége ahhoz, hogy ízületei megfelelően nőjenek és fejlődjenek.

Tanítása:

Nem való bárkinek, annak ellenére sem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Erős személyisége van, ezért olyan gazdára van szüksége, aki legalább ugyanolyan erős egyéniség. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy kiegyensúlyozott módon nőjön fel. Tudnia kell, hol a helye, és elég időt kell kapnia ahhoz, hogy kialakítsa a kötődést a család tagjaihoz. Mindig igazságosan – és persze következetesen – kell bánni vele. A goromba módszerek rossz hatással vannak a jellemére.

Mozgásigénye:

A nagy svájci pásztorkutya szereti, ha sok a dolga. Rendszeres, hosszú, póráz nélküli sétákra van szüksége. Általában szeret apportírozni. Nem hajlamos a csavargásra, és tiszteletben tartja a kert határait. Ha a gazdája mondjuk egy hétig nem ér rá vele foglalkozni, a nagy svájci pásztorkutya ehhez is jól alkalmazkodik. Sok térre van szüksége. A lakás vagy a kert nélküli kis ház nem megfelelő környezet a számára.

Alkalmazásai:

Értelme és nagy munkaszeretete miatt ez az állat sokoldalú és hűséges munkakutyává nevelhető – ha megfelelő gazda foglalkozik vele. Jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákon és az egyéb kutyás sportokban is. Mérete és súlya miatt nem alkalmas az olyan sportokra, mint a vadászati gyakorlatok vagy az ügyességi próbák.