Ilai 
from Swiss Star
Nagy svájci havasi kutya

ilai.hu -> Megjelenése

 

Teste:

A nagy svájci pásztorkutya törzsének hossza 10:9 arányban haladja meg marmagasságát. Hátvonala mérsékelten hosszú, erős és vízszintes, a marja magas és hosszú. Hosszú és széles lágyéka enyhe ívben hajlik lefelé. A viszonylag bozontos farok nyugalomban lelóg, és ilyenkor a csánkig ér. Járás közben megemelkedik, de ilyenkor sem kunkorodhat fel, és nem emelkedhet a hát fölé sem. Hasa enyhén felhúzott és nem túlzottan lekerekített. Mellkasa széles, mély és szépen ívelt. A testhez simuló, izmos vállak hosszúak és ferdén állnak. A felkarcsonttal tompaszöget zárnak be. Izmos lábain jól kirajzolódnak az ízületek. Mancsai erősek, előrenézők, az ujjak szorosan záródnak. A farkas karmokat el kell távolítani. Erős nyaka mérsékelten hosszú, laza lebernyeg nem lehet rajta.

Feje:

Feje erős, de nem túlzottan busa. A koponya lapos, a szemek közti barázda sekély. A koponya és az arcorri rész hossza csaknem azonos, a stop gyenge. Az orrnyereg széles és egyenes; közvetlenül az orrtükör előtt enyhe ív látható rajta. A közepes nagyságú, háromszögletű fülek magasan tűzöttek, a fej mellett lógnak. A mérsékelten nagy szemek nem lehetnek sem kidülledők, sem mélyen ülők, a szemhéjaknak szorosan kell záródniuk. A nagy svájci pásztorkutya harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 65-72 cm, a szukáké 60-68 cm

Marmagasság minimum: 60 cm

Marmagasság maximum: 72 cm

Szőrzete: A fajta szőrzete durva, drótszerű. A fedőszőrzet szálai mérsékelten hosszúak.

Színei:

Az alapszín mindig fekete, cserbarna és szimmetrikus fehér rajzolattal. A fehér szín az orrcsíkra és az arcorri részre, a mancsokra, a szügyre és a farok hegyére korlátozódik. A cserbarna szín mindig a fekete és a fehér szín között található, kivéve a szemek fölötti cserbarna foltokat, amelyeket fekete szőrzet vesz körül. A nyakon egy fehér folt, illetve a fehér gallér még elfogadható. Az orrnak és az ajkaknak feketének kell lenniük; a szemek a mogyoró barnától a gesztenyebarnáig terjedő színűek lehetnek.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év