Ilai 
from Swiss Star
Nagy svájci havasi kutya

ilai.hu -> Nagy svájci havasi kutya standard

 

Származási hely: Svájc

Általános megjelenés:

Háromszínű, zömök, erős csontozatú és jól izmolt kutya. Mérete és súlya ellenére kitartó és mozgékony.

Fontos arányok:

A törzshossz és a marmagasság aránya 10:9 Mellkasmélység-marmagasság 1:2 Koponyahossz-orrhát hossza 1:1 Koponyaszélesség-fangszélesség 2:1 Magatartás és karakter (wesen): Magabiztos, figyelmes, éber és rettenthetetlen hétköznapi szituációkban. Ismerős emberekkel jóindulatú és ragaszkodó, idegenekkel szemben magabiztos. Közepes temperamentumú.

Fej: A testnek megfelelően erőteljes, de nem nehéz. A kanok feje erősebb, mint a szukáké.

Agykoponya: Lapos és széles. A stopnál kezdődő homlokbarázda a koponyatetőn végződik.

Stop: Kevésbé fejlett.

Orr: Az orrtükör fekete, az orrhát egyenes, hosszanti barázda nélkül.

Fang: Erőteljes, hosszabb, mint amilyen mély, sem felülről, sem oldalról nézve nem hegyes.

Ajkak: Kevésbé kifejezettek, feszesek, színük fekete.

Harapás:

Erőteljes, rendezett és teljes ollós harapás. Egy P1 vagy egy P2 hiánya megengedett. Az utolsó zápfog (M3) figyelmen kívül hagyandó.

Szemek:

Mandulaformájúak, közép nagyok, sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők, színük a mogyoró barnától a gesztenyebarnáig terjed. Élénk, barátságos tekintet. A szemhéjak feszesek.

Fülek:

Közép nagyok, háromszögletűek és meglehetősen magasan tűzöttek. Nyugalmi állapotban laposan a fejhez simulnak, izgalmi állapotban előre fordulnak. Belül és kívül egyaránt jól szőrözöttek.

Nyak: Erőteljes, izmos, inkább zömök. Nincs lebernyeg.

Hát: Mérsékelten hosszú.

Ágyék: Széles és erősen izmolt.

Far: Hosszú és széles, enyhe ívben csapott.

Mellkas:

Erőteljes, széles, a könyökig érő. Kerek-ovális keresztmetszetű, sem nem lapos, sem nem hordószerű. Az előmell jól fejlett, feltűnően széles. Has: A has és a lágyék kissé felhúzott.

Farok:

Meglehetősen nehéz, a csánkig érő. Nyugalmi állapotban lelóg. Izgalmi állapotban és mozgás közben magasabban és enyhén felfelé ívelve hordott, de sohasem gyűrűs vagy a hát fölé hajlított.

Mellső rész: Inkább széles végtagállás, elölről nézve egyenes és párhuzamos.

Váll:

A lapockák hosszúak, erőteljesek, ferdén elhelyezkedők, a testhez simulnak és jól izmoltak, a felkarral nem túl tompaszöget alkotnak.

Alkar: Erős csontozatú, egyenes.

Lábközép: Szilárd, hátulról nézve egyenes, oldalról nézve szinte függőleges.

Hátulsó rész:

Hátulról nézve egyenes, nem túl szűk végtagállás. A hátulsó lábközép és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkas körmöket el kell távolítani.

Comb:

Meglehetősen hosszú, oldalról nézve a viszonylag hosszú lábszárral határozott tompaszöget alkot. Széles, erőteljes és jól izmolt. Mancsok: Erőteljesek, egyenesek, zártak, jól ívelt lábujjakkal és erős karmokkal.

Jármód:

Térölelő, kiegyensúlyozott mozgás minden jármódban. A mellső végtagok szabadon előre nyúlnak, a hátulsó lábak erős tolómozgást végeznek. Ügetésben, elölről és hátulról nézve egyenes végtagvezetés.

Szőrzet:

Félhosszú, dús, közepesen hosszú fedőszőrzettel és sűrű, lehetőleg a sötétszürke színtől a feketéig terjedő aljszőrzettel. Rövid fedőszőrzet meglévő aljszőrzet esetén megengedett.

Szín:

Az alapszín fekete barnás-vörös tűzéssel és szimmetrikus fehér jegyekkel. Barnás-vörös szín található a fekete és a fehér között a pofán, a szemek felett, a fülek belső oldalán, oldalt a szügyön, mind a négy végtagon és a farok alsó részén. Fehér jegyek találhatók a fejen és a fangon, a torkon és a mellkason (egybefüggő), a mancsok és a farok hegyén. A fehér fejfolt és a szemek fölötti barnás-vörös jegyek között egy fekete sávnak kell maradnia. Fehér tarkófolt vagy nyakörv megengedett. Marmagasság: Kanok: 65- 72 cm, szukák 60- 68 cm.

Hibák:

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Tenyésztésből kizáró hibák: